Quantcast
Channel: Ericsson – https://tradingportalen.com

Analys: Ericsson kraftsamlar inför nya tag!

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson har sedan det tidigare stora fallet i somras haft en stadigt successiv negativ utveckling på börsen. Säljstyrkan har visat framfötterna under denna period, men har sedan senaste två veckorna tappat momentum i samband med att vi stött på teknisk stödnivåer.

Få Minianalys Svenska Aktier automatiskt till din e-post varje dag innan börsen öppnar! 

Efter att ha studsat på lägsta notering sedan 2008 under hösten av 2016, steg Ericsson successivt fram till tidigare i sommar.

Mycket om och men så åkte Ericsson på bakslag i mitten av juli, vilket innebar en resa från över 60 kronor, till att stanna upp nu i september kring 46 kronor.

Säljstyrkan har under senaste veckorna tydligt avtagit, även om styrkan i sig aldrig varit utmärkande på något vis i sig sedan nedgången i juli.

Vi upplever därmed positiva tongångar, och att Ericsson nu kraftsamlar inför nya tag. På nyhetsfronten talar mycket för att detta kan ske, då bolagets aktie begränsade nedsidan vid tekniska stödnivån kring 45.50 kronor i samband med att SvD Näringsliv lyft fram ett potentiellt utökat sparpaket den 7 september.

Bolaget kan komma att minska sin styrka med omkring 14 000 anställda i marknadsområdet Europa och Latinamerika. Detta uppges vara en del av bolagets vd Börje Ekholms stora sparplan. Totalt kan det uppgå till omkring 25 000 anställda som berörs av den stora sparplanen.

Ett attraktivt köpläge anses redan idag kring 45.50 kronor, för att inte gå miste om ett utbrott norrut inom kort.

Målkursen landar på tekniska motståndsnivån vid 50 kronor, varpå vi förväntar oss inte bara ett mothugg från säljare till följd av historisk tung volym, men även då prisnivån är en sentimental heltalsnivå.

Om tekniska stödnivån vid 45.50 kronor mot förmodan slås ut, och en vidare resa söderut uppstår, ja då begränsar vi en sådan nedgång med att förslagsvis placera en stop loss vid 44.50 kronor, då risken i ett sådant läge är ett återbesök av 2008 års lägsta vid strax ovanför 43 kronor.

Den 7 september framgick det även enligt ett pressmeddelande att bolaget ska samarbeta med Zenuity, ett samriskbolag mellan Autoliv och Volvo Car, vars verksamhet är att utveckla teknologier för självkörande bilar.

När det kommer till förändringar inom organisationen, framgick det även så sent som den 12 september att Niklas Hueveldop utses till chef för Marknadsområde Nordamerika, som sedan i maj 2017 varit tillförordnad chef för området.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol ERIC B.

Analys: Ericsson kraftsamlar inför nya tag!

Ericsson
Entré köp 45.50 kr Ticker ERIC B
Målkurs 50.00 kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 44.50 kr P/E NEG
Senaste 46.00 kr Direkt avk. 2.1%

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar


Ericsson och Telia först med 5G live i Europa.

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson, Telia och Intel har satt upp de första offentliga användarfallen med 5G “live” i Europa.

Bolagen kallar det en “viktig milstolpe” inom 5G och för Telia är det ett steg på vägen mot målet att vara först med att lansera 5G i Europa.

Det skriver de tre bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

“Vi vill vara tidiga med 5G-tjänster och vi vill väcka det till liv i Stockholm, Tallinn och Helsingfors under 2018″, säger Telias chef över Networks Gabriela Styf Sjöman, enligt pressmeddelandet.

Redan i början av 2016 inledde Ericsson och Telia ett strategiskt samarbete med målet att ge kunder i Stockholm och Tallin möjlighet att uppleva 5G-tjänster under 2018.

I september har bolagen genomfört tester live genom att sätta upp en “höghastighets-5G-uppkoppling” för ett kommersiellt passagerarfartyg från Tallink när det låg i hamn.

Det andra 5G-användarfallet, som var mer riktat mot industriella användare, demonstrerades med en grävmaskin som kunde fjärrstyras med 5G-nätet.

Exakt när under 2018 som 5G-tjänsterna ska finnas tillgängliga kan Telia inte svara på, men enligt Kirke Saar, som är teknisk chef vid Telia Estonia, ska allt fler användningsområden tas i bruk successivt under 2018.

“Vi har faktiskt kommersiella användare även i de här användarfallen vi har nu, där vi har testutrustning”, sade Per Arvinger, Ericssons chef över kundenheten norra och centrala Europa, vid ett konferenssamtal.

Telia, Ericsson och Intel betonade att just samarbetet mellan bolagen är nödvändigt för att testa tekniken och hitta användningsområdena för 5G.

Ericssons Per Arvinger uppgav att bolaget nu har 36 avsiktsförklaringar med teleoperatörer kring 5G. I februari, i samband med telekommässan MWC i Barcelona, uppgav Ericssons vd Börje Ekholm att bolaget hade över 30 avsiktsförklaringar med operatörer inom 5G.

Ericsson och Telia först med 5G live i Europa.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Analys: Dags för uppgång i Ericsson B?

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson B är en av de svagaste aktierna på Stockholmsbörsen som på senare tid visat botten tendenser. Huvudtrenden är fallande vilket gör att vi siktar in oss på starten av en motreaktion i första hand mot 55kr.

Ericsson B har varit en riktig underpresterare jämfört med börsen som helhet och har tappat nästan 2/3 av börsvärdet från toppen vid 120kr från 2015. Aktien tillhör en av svagare aktierna på Stockholmsbörsen och har nu börjat vakan till liv i enlighet med den starka börsutvecklingen vi sett under september månad.

På lång sikt blir aktien först intressant när 65kr passeras på ovansidan, vilket då indikerar en långsiktig vändning uppåt. På kort sikt har aktien visat botten tendens då en vändningscandlstick bildats, vilket åtföljts av den första gröna stapeln sedan 21 juli. Så länge som aktien handlas ovanför botten för två veckor sedan är oddsen goda för starten av en återhämtning mot i första hand 55, 60 samt 65kr.

Då potentialen för vidare uppgång är attraktiv i jämförelse med var en stoploss bör placeras köp rekommenderar vi aktien runt 46kr. Målkurs sätt till 54.50kr.

Skulle aktien mot förmodan visa svaghet genom att forceras 43.70kr på nedsidan finns stöd vid 40kr som måste hålla för att inte kursfallet skall accelerera på nedsidan.

Den långa trenden i form av 40 veckor glidande medelvärde är utplanande.

Ericsson B
Entré köp 46kr Ticker ERIC B
Målkurs 54.50kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 44.75kr P/E neg
Senaste 46.88kr Direkt avk. 2.1%

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol ERIC B.

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Analys: Ericsson närmar sig målkursen…

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson B har gått mycket starkt den senaste tiden och har nu kommit upp i närheten av motstånd i form av det långsiktiga jämviktsvärdet… vilket kan öppna upp för en lugnare fas framöver

Vi har tidigare indikerat att Ericsson stod inför en motreaktion uppåt då aktien under september visat bottentendenser i form av en vändnings candlestick. De positiva signalerna bekräftades veckan därpå genom bildandet av en grön stapel. Med facit i hand rekommenderades ett köp på 46kr se analys 3 okt, målkursen på 54.50, är nu endast en krona från gårdagens stängningskurs. Målkursen är i närheten att ett naturligt motstånd i form av MA 40 veckor vilket sannolikt inte blir passerat på första försöket vilket gör att vi siktar in oss på en mindre motreaktion efter ett test underifrån av MA 40 framöver.

Närmaste stöd på nedsidan finns först vid 50kr, varvid rekylen kan bli kännbar.

I ett långsiktigt perspektiv kan en större dubbelbotten ha bildats, detta scenario bekräftas genom en passering av 65kr på ovansidan vilket i sådana fall signalerar vidare uppgång mot 83 följt av 88kr.

Skulle aktien mot förmodan visa svaghet genom i den förväntade rekylfasen passera 50kr förväntas vidare avstämning runt de tidigare bottnarna vid 45kr.

Den långa trenden i form av 40 veckor glidande medelvärde är utplanande.

ERICSSON B
Ticker ERIC B
Marknad OMXS Large Cap
P/E neg
Senaste 53.50kr Direkt avk. 1.9%

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol ERIC B.

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

The Value Investor v.46 Utrymme att växa

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ett av de allra första inlägg jag skrev på min blogg när jag startade den våren 2009 handlade om att jag såg begränsade möjligheter att växa för Ericsson, som var betydligt hetare då än idag. Företaget hade återkommit efter krisen 2002 och sågs återigen av många som ett säkert kort vad gällde framtida tillväxt på översta och nedersta raden. Mitt argument var att företaget redan var så stort och dominant på en redan då ganska välutbyggd marknad och inte gärna kunde växa så mycket mer än marknaden som helhet (möjligen) kunde växa. Detta blev ju ganska mycket vad som skedde och ingen har blivit särskilt glad eller rik av att äga Ericsson de senaste åren.

Ericsson är förstås ett lite extremt exempel då det hade en sån otrolig framgångssaga bakom sig om man undantar deras dikeskörning efter millennieskiftet som f.ö. kom just av att man under så lång tid haft dessa framgångar. Problemet med företag som inte längre kan växa p.g.a. marknadens storlek eller i varje fall inte längre kan växa billigt och organiskt är dock väldigt viktigt att ta hänsyn till som värdeinvesterare. Dels för att hittills framgångsrika företag kan verka billiga men i själva verket börjar få “rabatt” på aktien just för att deras utsikter har börjat grumlas. Dels för att marknaden också kan underskatta ett företags potential och skapa ett värde i aktien för den som förstår utsikterna bättre. Naturligtvis kan det finnas andra underskattade värden som gör att ett sådant företag kan vara intressant, men räknar marknaden med tillväxt som inte känns sannolik bör man hålla sig på behörigt avstånd.

Andra företag jag tycker passar in i denna grupp är Nokia, Volvo, SKF och Atlas Copco för att nämna några mycket fina och väletablerade företag som kan ha haft sin bästa tid och nu är lönsamma men inte så sannolika som framtida tillväxtbolag. Vad gäller frågan om ett stort företag kan växa in i andra marknader/segment kan man sticka ut hakan lite  och titta på de riktiga jättarna. En av dessa som jag tycker man kan i varje fall ifrågasätta är Amazon. De kan säkert tjäna mycket mer på sin existerande affär men det finns gränser för hur stora de kan bli och det är ju inte så att deras träffsäkerhet har varit riktigt bra när det gäller att hoppa in i nya segment utanför detaljhandeln. Deras lagring och liknande har gått mycket bra men övriga marknader är tveksamma. Jag räknar inte in en halvdan högtalare till lågpris som ett nytt segment utan bara en ny kanal.

Än mer tveksam förmåga att röra sig utanför den egna härden har Google. YouTube var ett superbilligt och extremt lyckat uppköp men otaliga försök att gå in i hårdvara har misslyckats spektakulärt. Inte så att Google kommer att sluta växa här och nu, men blir det med tiden svårt att sälja annonser till ännu fler så finns risken att de stannar upp. Observera att jag alltså inte säger att dessa företag kommer att gå dåligt, bara att det är rimligt att hissa varningsflagg till deras tillväxtmöjligheter utanför den marknad de så tydligt dominerar idag. Även höglönsamma Microsoft kan förstås nämnas bland bolag som inte kunnat klarat att röra sig lönsamt särskilt långt utanför sin comfort zone, inte ens med en enorm massa förvärv.

Någon som absolut kan det är Apple, som jag ju har använt som exempel tidigare och även rekat. De har tvärtom Amazon, Google och Microsoft nästan konsekvent underskattats av marknaden. Analytiker i drivor har förklarat att Apples tillväxt inte längre kan hålla i sig p.g.a. att man redan tagit den marknad man har och dessutom “tappar marknadsandelar”. Samtidigt har Apple inte bara, helt tvärtemot konkurrenterna, lyckats tjäna mer och mer på existerande teknikprodukter över tiden, undantag finns förstås, och dessutom gått in i nya segment med liknande framgång och därmed ökat sin adresserbara marknad.

När man “bara” sålde datorer och tillbehör och handlades ned av att man tappat marknadsandelar så skapade man iPod. Detta öppnade en mycket större marknad samtidigt som man fortsatte att dra hem vinsterna från “PC-marknaden”. När man hade total dominans på “mp3-spelarmarknaden” och tillväxten ifrågasattes skapade man iPhone och en gigantisk marknad skapades samtidigt som man kunde mjölka iPod i många år till. Sen skapade man nya vertikaler med iPad, AppleWatch, ApplePay (som nu lanserats i Sverige och jag kan rekommendera om man är nordeakund) och nu senaste HomePod.

De som gick emot marknaden och vågade lita på Apples förmåga att “skapa” marknader har blivit episkt belönade när värderingen nu närmar sig en biljon dollar medan de som var skeptiska har missat en av den moderna ekonomins största framgångssagor. Apple är förstås långt ifrån ensamma att ha denna förmåga, men särskilt vanligt är det inte med företag som kan detta. För att använda Nokia som exempel igen så kan det nog ses som ett företag som hade denna förmåga i överflöd, man bytte ju helt bransch flera gånger, men sedan tappade bort sig.

Det gäller alltså som värdeinvesterare att förstå om ett företag är på väg att verkligen få problem med tillväxten och inte bara se aktiens nedgång som ett tillfälle och gå i en klassisk value trap. Samtidigt måste man lära sig långt mer än majoriteten på marknaden så man kan genomskåda de tillfällen som regelbundet ges i kvalitetsbolag.

Verkar det komplicerat och arbetskrävande så ska man komma ihåg vad Charlie Munger en gång i sin vishet sade:

Investing isn’t easy. If you think it is easy you are stupid.

 

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Analys: Ericsson brottas med MA 40…

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson B har de senaste veckorna brottats med motståndet i form av det sidåtgående jämviktsvärdet MA 40 veckor runt 55kr. En forcering på ovansidan är en positiv utveckling som öppnar upp för ett test av 60kr i första hand.

Vi har tidigare indikerat att Ericsson stod inför en motreaktion uppåt då aktien under september visat bottentendenser i form av en vändnings candlestick. De positiva signalerna bekräftades veckan därpå genom bildandet av en grön stapel.

Aktien har därefter trendat uppåt inom en stigande vecko kanal där kanalbotten runt 51kr utgör ett stöd på nedsidan och MA 40 veckor agerar som ett motstånd på ovansidan. Så länge som aktien handlas inom detta intervall är tendensen oregelbunden… men det kan vara värt att veta sedan botten för ett par månader sedan har aktien utvecklats starkare än index vilket är en gott tecken när den nuvarande börsrekylen är avklarad.

För närvarande inväntar vi utbrottet uppåt i första hand vilket bekräftas med en veckostängning ovanför 56kr. I detta scenario finns närmaste motstånd vid 57 följt av 60kr.

I ett långsiktigt perspektiv kan en större dubbelbotten ha bildats, detta scenario bekräftas genom en passering av 65kr på ovansidan vilket i sådana fall signalerar vidare uppgång mot 83 följt av 88kr.

Skulle aktien visa svaghet genom att stänga signifikant under 50kr förväntas ett test av de tidigare bottnarna vid 45kr.

Den långa trenden i form av 40 veckor glidande medelvärde är utplanande.

Ericsson B
Ticker ERIC B
Marknad OMXS Large Cap
P/E neg
Senaste 53.25kr Direkt avk. 1.9%

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol ERIC B.

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Analys: Positiva signaler i Ericsson B.

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson B har utlöst en köpsignal genom att forcera 65kr som tidigare utgjort ett hinder för vidare uppgång. Eventuellt test ovanifrån utgör ett köpläge mot 80kr. 

Ericsson B har sedan mitten av 2016 handlats i ett bredare sidledes handelsintervall mellan 43.30 och 68kr. Det senaste året har handelsintervallet snävats till genom att 59.50kr utgjort taket och 49kr botten.

Under april månad steg aktien mycket kraftigt och under stor omsättningsökning vilket bildade en bullish engulfing-candlestick på veckobasis. Detta indikerar tydligt att köpare hittat tillbaka till aktien vilket är extra signifikant då aktien samlat kraft under tvår års tid från en större bottenformation. Ett utbrott på ovansidan har därmed goda förutsättningar att leda till en bestående rörelse på ovansidan, understödd av en stigande lutning på det långsiktiga jämviktsvärdet MA 40 veckor.

För ett par veckor sedan utlöstes en ny köpsignal genom passeringen av 65 följt av 68kr. Så länge som utbrottet förblir intakt på veckobasis är förutsättningarna goda för vidare uppgång mot 80kr i första hand. Vi rekommenderar ett köp på rekyl ned mot 65kr. Målkurs sätts till 79kr. Nödutgången placeras förslagsvis vid en stängning under 62.50kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen under symbol ERIC B.

Ericsson B
Entré köp 65-67kr Ticker ERIC B
Målkurs 79kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 62.50kr P/E neg
Senaste 67.50kr Direkt avk. 1.5%

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Analys: Positiva signaler bekräftas i Ericsson B.

$
0
0

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

Ericsson B har med god marginal återetablerats ovanför stödet vid 65kr, under tilltagande omsättning vilket gör aktien startklar inför vidare uppgång mot 80kr.

Ericsson B har sedan mitten av 2016 handlats i ett bredare sidledes handelsintervall mellan 43.30 och 68kr. Det senaste året har handelsintervallet snävats till genom att 59.50kr utgjort taket och 49kr botten av intervallet.

Under april månad steg aktien mycket kraftigt och under stor omsättningsökning vilket bildade en bullish engulfing-candlestick på veckobasis. Detta indikerar tydligt att köpare hittat tillbaka till aktien vilket är extra signifikant då aktien samlat kraft under tvår års tid från en större bottenformation.

Den senaste månaden har aktien rekylerat ned och återtestat stödet runt 65kr, där aktien efter en marginell forcering under veckan kommit tillbaka mycket kraftfullt genom bildandet av ytterligare en bullish engulfing candlestick under tilltagande omsättning. Aktien har med det framgångsrika återtestet gjort sig startklar för en rörelse mot 80kr, vilket gör aktien köpvärd vid en mindre rekyl.

Vi rekommenderar ett köp på rekyl mellan 66-68kr. Målkurs sätts till 79kr. Nödutgången placeras förslagsvis vid en stängning under 62.50kr.

Kindred Group
Entré köp 66-68kr Ticker ERICB
Målkurs 79kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 62.50kr P/E neg
Senaste 69.96kr Direkt avk. 1.4%

Aktien handlas på Stockholmsbörsen under symbol ERIC B.

https://tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar